ΤΕΧΝΙΚΗ ALEXANDER

Η τεχνική που αναπτύχθηκε από τον F.M. Alexander στα τέλη του 19 αιώνα , ενισχύει την ανάπτυξη της ερμηνευτικής αρτιότητας, καθώς προάγει την φυσική ισορροπία του σώματος, την ελευθερία της αναπνοής και τον συντονισμό της κίνησης.

Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να κινείται με ελαφράδα και εσωτερική στήριξη σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.Όταν το κεφάλι, ο λαιμός και η υπόλοιπη σπονδυλική στήλη ισορροπούν μεταξύ τους με τον κατάλληλο τρόπο αυτό γίνεται αντιληπτό ως μια ολοκληρωμένη δύναμη η οποία διασφαλίζει την αβίαστη κίνηση καθώς η ενέργεια κατευθύνεται πιο αποτελεσματικά εκεί όπου απαιτείται .

Η ακραία συνήθως καταπόνηση του σώματος που απαιτεί η μουσική διαδικασία, όπως επίσης και η σχεδόν αποκλειστική προσοχή του μουσικού στα μέρη του σώματος που παράγουν τον ήχο και όχι στο σώμα ως σύνολο, οδηγούν συχνά στην ανάπτυξη επαναλαμβανόμενων μοτίβων έντασης. Η περιττή αυτή δραστηριότητα επηρεάζει αρνητικά το μουσικό αποτέλεσμα, δεσμεύει την έκφραση και προκαλεί πρόωρη κόπωση , νευρομυικούς τραυματισμούς, έντονο τρακ, απώλεια συντονισμού κατά την διάρκεια της μουσικής εκτέλεσης.

Η Τεχνική Alexander που αποτελεί βασικό μάθημα στις Ακαδημίες Μουσικής ανά τον κόσμο, μπορεί να καταστεί ένα βασικό μέσο για την ορθή ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δυνατοτήτων στο έπακρο.

Διδάσκει: