ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΝΕΟ ΜΑΘΗΜΑ

Το εργαστήριο της Μουσικής  Τεχνολογίας αποσκοπεί στην εκμάθηση των χαρακτηριστικών και της βασικής συμπεριφοράς του ήχου ,την χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας και ηχογράφησης, audio προγραμματισμό και επεξεργασία MIDI,την βασική εκμάθηση λειτουργίας synthesizers,την εκμάθηση βασικών τεχνικών μίξης και mastering και ότι άλλο χρειάζεται ένας μουσικός για να μπορεί να στήσει και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το home studio του και να υλοποιήσει της μουσικές ιδέες του.

Επίσης, εκπαίδευση στο στήσιμο και χειρισμό του back-line σε συνθήκες πρόβας/συναυλίας/studio και βασικά στοιχεία επικοινωνίας με ηχολήπτη/stage engineer/παραγωγό ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή συνεργασία και αποτέλεσμα.

Υποχρεωτικό Θέμα 1: Basics of recording music at home

Οι βασικές γνώσεις που χρειάζεστε για να μπορέσετε να καταγράψετε την μουσική σας στο σπίτι. Επιλογή κάρτας ήχου, βασικές αρχές ψηφιακής θεωρίας, τρόπος λειτουργίας των DAWs (digital audio workstations), υπολογιστές, monitors, βασικές αρχές ακουστικής.

Τέλος πώς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο ένα δωμάτιο στο χώρο σας και πώς να μειώσετε στο ελάχιστο τις παρεμβολές από και προς το εξωτερικό περιβάλλον (ηχομόνωση, ασφάλεια, διακριτικότητα).

Υποχρεωτικό Θέμα 2: Studio/Live musician etiquette

Είτε βρίσκεστε στο studio είτε σε live, η διάδραση με τους τεχνικούς αλλά και τον εξοπλισμό είναι δεδομένη. Οι τεχνικές γνώσεις όπως και η επικοινωνία μέσω τεχνικής ορολογίας είναι πλέον η δεύτερη «μουσική γλώσσα» που κάθε μουσικός πρέπει να γνωρίζει. Πως μπορείτε να ακούτε καλύτερα στο studio, τι και πως ζητάμε για τα monitor σε ένα live, τεχνικές μικροφώνου για τραγουδιστές, νοηματική κατά τη διάρκεια του live, πως ο καλός (αλλά και ο κακός) ήχος ξεκινάει πρώτα από εσάς.

Θέμα επιλογής: Know your rig!

Αναγκαίες γνώσεις για κάθε κιθαρίστα και μπασίστα. Εφόσον είναι προέκταση του οργάνου θα πρέπει να υπάρχει γνώση αντίστοιχη με αυτή του ίδιου του οργάνου. Ανάλυση πεταλιών, ενισχυτών, καμπινών, ψηφιακών επεξεργαστών και modelers. Ανάλυση των συνδέσεων (patching) και των διαφορών τους στον τελικό ήχο. Βασικές αρχές των κυκλωμάτων λυχνίας, των ημιαγωγών και των ψηφιακών υλοποιήσεων. Ένα θέμα που θα βοηθήσει τόσο την εξέλιξή του ήχου σας όσο και τις μελλοντικές αγορές σας.

Το εργαστήριο είναι ομαδικό (έως 6 άτομα), 60΄ την εβδομάδα σε ετήσιο κύκλο μαθημάτων.

Διδάσκει: ΚΕΤΕΝΤΖΙΑΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ