ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η σύνθεση μουσικής τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αρκετά. Πολλά νέα είδη έχουν δημιουργηθεί με έμφαση στην ηλεκτρονική μουσική και τη χρήση Η/Υ. Μαζί με τη μουσική έχει αλλάξει και η διαδικασία παραγωγής της, η οποία πολλές φορές γίνεται εξ’ ολοκλήρου στο σπίτι / home studio του συνθέτη. Αυτόματα, ο συνθέτης αρχίζει να «φορά διαφορετικά καπέλα», με αποτέλεσμα να γίνεται, ενορχηστρωτής, παραγωγός, ηχολήπτης, mixing και mastering engineer αλλά πολλές φορές ακόμα και manager.
Όλα αυτά δεν περιορίζονται στη σύνθεση νέων ειδών μουσικής. Ορχηστρική μουσική, soundtracks, video games αλλά και κάθε είδους μουσική για media (τηλεόραση κτλ.) επωφελούνται από τις σύγχρονες τεχνολογίες. Είναι σίγουρο πως έχετε ακούσει πολλές φορές στη ζωή σας (ακόμα και εν αγνοία σας) μουσική που έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από τον υπολογιστή (π.χ. η πλειοψηφία των αμερικάνικων τηλεοπτικών σειρών).
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, θα εξετάσουμε όλες της πτυχές της παραγωγής ενός ορχηστρικού κομματιού, από την σύλληψη της ιδέας, την δημιουργία ηλεκτρονικής παρτιτούρας, την χρησιμοποίηση του MIDI πρωτοκόλλου για την αναπαραγωγή sample και το πώς μπορούμε να κάνουμε μία αρκετά αληθοφανή ακουστική αναπαράσταση ορχήστρας μέσα από αυτό (orchestral mock ups). Επίσης, θα δούμε βασικές αρχές μίξης και mastering ήχου.
Μαθητές αρμονίας, αντίστιξης και ανώτερων θεωρητικών, θα έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, να ακούσουν θέματά τους και μέρη συνθέσεών τους, παιγμένα από τα αντίστοιχα όργανα.

Οι βασικές ενότητες που θα καλύψουμε είναι οι εξής:

  1. Οργάνωση ενός Home Studio
  2. Εισαγωγή στον ψηφιακό ήχο
  3. Θεωρία MIDI
  4. Λογισμικό μουσικής σημειογραφίας: Sibelius / Muse
  5. Digital Audio Workstation (DAW): Cubase / Reaper
  6. Virtual Studio Technology Instruments (VSTi) και Samplers
  7. Σύνθεση και αναπαραγωγή ορχηστρικής μουσικής μέσω VST (Orchestral Mock-up)
  8. Μίξη & Mastering Ορχηστρικής Μουσικής

Νέο Μάθημα (Ιδιαίτερο)

 

Διδάσκει:
ΡΕΠΠΑΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ