Σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή

Το Ωδείο Μουσικής Πράξης, με την σημερινή του μορφή ξεκίνησε το 2002 από μια ομάδα επαγγελματιών μουσικών με φιλόδοξες και καινοτόμες  προσπάθειες μα πάνω απ’ όλα με αγάπη και μεράκι για την τέχνη που υπηρετούν.
Κατά την διάρκεια της εξέλιξής του έως και σήμερα, η αρχική ομάδα συνεργατών μεγάλωσε και αριθμεί μερικές δεκάδες καθηγητών /επαγγελματιών μουσικών σε Ελλάδα και εξωτερικό, όλων των ειδικοτήτων.
Η περιοχή του Κουκακίου όπου βρίσκεται το Ωδείο μας, στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας πλέον πρόσβαση με το Μετρό από όλο το λεκανοπέδιο, φέρνει όλα αυτά τα χρόνια κοντά μας μαθητές με υψηλές απαιτήσεις.
Με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή και υπεύθυνου του Κλασικού τμήματος και με την βοήθεια των συνεργατών μου, προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να οργανώσουμε τις παρεχόμενες σπουδές  με σύγχρονη αντίληψη, γεφυρώνοντας τις πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις που μας έρχονται από Ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική,  με τα δεδομένα του Υπουργείου πολιτισμού, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε.
Οι συνεργάτες μας, νέοι στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτικοί-ερμηνευτές,  με πολύχρονες σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, στα ατομικά μαθήματα στις τάξεις ξύλινων και χάλκινων πνευστών, εγχόρδων, στις τάξεις πιάνου, κλασικής κιθάρας.
Επιπλέον στις  τάξεις ανώτερων θεωρητικών (αρμονία, αντίστιξη, φυγή) και σύνθεσης υπάρχει η αντίληψη της στιλιστικής σύνθεσης ( stylistic composition), λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι  η ανάγκη για έκφραση και δημιουργία μπορεί να προαχθεί μόνο μέσα από αυτή την αντίληψη.
Πέραν των προγραμματισμένων μαθημάτων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην συνεργασία μεταξύ μαθητών όλων των οργάνων (κλασικού μα και μοντέρνου τμήματος), ανώτερων θεωρητικών καθώς και της Μεικτής τετράφωνης χορωδίας και της σχολής διεύθυνσης  Χορωδίας, έτσι ώστε ο κάθε μαθητής μας να έχει την αντίληψη της σύμπραξης από πολύ νωρίς και άμεσα.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Μουσικής Πράξης

Νίκος Παναγιωτάκης