Σύγχρονο & Jazz Τραγούδι

Αρχική 5 Τμήματα 5 Σύγχρονο 5 Σύγχρονο & Jazz Τραγούδι

Το Σύγχρονο Τραγούδι χωρίζεται σε 4 επίπεδα. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα για την επιλογή ενός ελευθέρου προγράμματος σπουδών, για ιδιαίτερες ανάγκες σπουδαστών, που πληρούν τέτοιες προϋποθέσεις, μετά από συνεννόηση του σπουδαστή με τον ειδικό του καθηγητή και την διεύθυνση.

1ο επίπεδο
Θεμελίωση της σωστής τεχνικής αναπνοής – ασκήσεις διεύρυνσης της έκτασης και της έντασης της φωνής – έμφαση στο τονικά σωστό τραγούδι, singing in tune – θεμελίωση της σωστής στάσης σώματος, και βασικές αρχές stage performing – ακουστικές ασκήσεις call and response και βασικό ear training σε απλούς ρυθμούς και αρμονικά patterns – ρεπερτόριο με έκταση μέχρι διαστήματα 6ης, σε βασικούς ρυθμούς, με απλές δομές (η επιλογή του ρεπερτορίου γίνεται με συνεργασία του μαθητή και ειδικού καθηγητή, ανάλογα την φωνή, και τις δυνατότητες του σπουδαστή).

Στο επίπεδο αυτό προτιμούμε τα down tempo κομμάτια και τις μπαλάντες, και πολύ συχνά δανειζόμαστε ρεπερτόριο από το musical. Η συνοδεία των κομματιών γίνεται από πιάνο η κιθάρα, αλλά και από backing tracks, για την εξοικείωση του σπουδαστή.

Επιθυμητή η παρακολούθηση θεωρητικών και ακουστικών ομαδικών μαθημάτων και χορωδίας. Προτεινόμενη η παρακολούθηση ensemble μαθημάτων (σύνολα 1) σε συνεργασία με το LCM προτεινόμενα Grades: 1,2 έως 3. Υποχρεωτική η παρουσία στις εξετάσεις προόδου του ωδείου, καθώς και τις συναυλίες του αναλόγου τμήματος.

2ο επίπεδο
Εισαγωγή σε ειδικευμένες τεχνικές του μοντέρνου τραγουδιού (ανάλογα με το ρεπερτόριο που επιθυμεί και ταιριάζει στον σπουδαστή, και τις δυνατότητες) – ειδικότερη έμφαση στην άρθρωση και την ορθή προφορά ξένων κειμένων. ρεπερτόριο σε τουλάχιστον 2 ξένες γλώσσες – βιμπράτο (είδη και σωστή χρήση) – εισαγωγή σε διαφορετικά στυλ (genres). Μεγαλύτερη έμφαση σε εύκολα commercial jazz, pop και soul κομμάτια, και mainstream rock. – απαιτητικές επεκτατικές ασκήσεις.

Σε αυτό το επίπεδο θέλουμε η φωνή να ανοίξει στο εύρος της, ακόμα και αν δεν υπάρχει πλήρεις δεξιοτεχνία. – ρεπερτόριο με έκταση μέχρι και οκτάβα, με δυνατότητες μετατροπιών μέσα στα κομμάτια και αλλαγές στο τέμπο και τον ρυθμό. – μελέτη με παρτιτούρα, lead sheet, piano vocal score, και οδηγό. – εισαγωγή σε πιο πολύπλοκους ρυθμούς (5/4, 9,7/8, 12/4) – εκμάθηση “δεύτερων” και.. “τρίτων” φωνών. backing vocals – εισαγωγή στον αυτοσχεδιασμό (εύκολες ασκήσεις για ad lib και μικρά αυτοσχεδιαστικά μέρη) Ως άνω, η συνοδεία των κομματιών.

Επιθυμητή η παρακολούθηση θεωρητικών & ακουστικών μαθημάτων και χορωδίας, καθώς και δεύτερου οργάνου, με προτίμηση το (υποχρεωτικό) μοντέρνο πιάνο. Προτεινόμενη η παρακολούθηση συνόλων (σύνολα 2 ή 3) σε συνεργασία με το LCM προτεινόμενα Grades: 4, 5. Yποχρεωτική η παρουσία στις εξετάσεις προόδου του ωδείου, καθώς και τις συναυλίες του αναλόγου τμήματος.

3ο επίπεδο
Έμφαση στην τελειοποίηση της τεχνικής, εκτενέστερες ασκήσεις μεγάλης δεξιοτεχνίας. Σε αυτό το επίπεδο η τεχνική καταναλώνει πιο μεγάλο μέρος του μαθήματος – έμφαση στην ειδίκευση σε τουλάχιστον 2 στυλ (soul, pop, R&B, rock, metal, commercial jazz etc.) – έμφαση στον αυτοσχεδιασμό – ρεπερτόριο που ξεπερνά την 1 οκτάβα και σε πολύπλοκες δομές και ρυθμούς.

Τα τραγούδια σε αυτό το επίπεδο είναι εξαιρετικά απαιτητικά – μελέτη τραγουδιών στα ελληνικά. Επιλεγμένα κομμάτια του ελληνικού ρεπερτορίου, δεξιοτεχνικής δυσκολίας – ειδικευμένες γνώσεις: transposition, vocalisms, basic scat singing, basic distortion techniques, belting, twang etc. Σε αυτό το επίπεδο ο σπουδαστής μαζί με τον ειδικό του καθηγητή, εστιάζει και μορφοποιεί πια το δικό του στυλ, και στόχος είναι η δημιουργία του προσωπικού του ρεπερτορίου και ύφους.

Υποχρεωτική παρακολούθηση θεωρητικών μαθημάτων και ακουστικών μαθημάτων. επιθυμητό υποχρεωτικό πιάνο. υποχρεωτική παρακολούθηση χορωδίας Προτεινόμενη παρακολούθηση συνόλων (σύνολα 3 ή 4, jazz σύνολα1) Σε συνεργασία με το LCM προτεινόμενα Grades: 6 & 7. Υποχρεωτική η παρουσία στις εξετάσεις προόδου του ωδείου, καθώς και τις συναυλίες του αναλόγου τμήματος.

4ο επίπεδο

Περαιτέρω επεκτατικές ασκήσεις εξαιρετικής δυσκολίας. Μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνική. Σε αυτό το επίπεδο πλέον, είναι ασφαλές να επεκταθούμε σε ιδιαίτερα απαιτητικές τεχνικές έντασης και έκτασης, αντοχής, καθώς και ευλυγισίας – έμφαση στην έκφραση.

Έχοντας πλέον όλες τις δυνατότητες της τεχνικής σε ανώτερο επίπεδο, εστιάζουμε σε απαιτητικές τεχνικές εκφραστικής δεξιοτεχνίας. – ειδικευμένο ρεπερτόριο, υπερβατικής δυσκολίας από τους κορυφαίους του είδους – διεκπεραίωση όλων των βασικών στυλ της μοντέρνας μουσικής λογοτεχνίας και βιομηχανίας – επιλεγμένα κομμάτια ρεπερτορίου εξαιρετικής δυσκολίας από το musical – περαιτέρω αυτοσχεδιασμός – επαγγελματικό στήσιμο stage performance και posture – βασική συνοδεία του μαθητή από τον ίδιο, στο πιάνο ή την κιθάρα, ανάλογα την επιλογή του μαθητή, και θεμελίωση σχετικής ανεξαρτησίας. Σε αυτό το επίπεδο ο μαθητής βρίσκεται πλέον σε θέση να τραγουδήσει επαγγελματικά σε ποικίλα σύνολα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις προσωπικές, ιδιαίτερες διασκευές τραγουδιών, ώστε να μάθει ο σπουδαστής πώς να παρουσιάζεται στο ύφος και το στυλ που του ταιριάζει.

Υποχρεωτική παρακολούθηση θεωρητικών μαθημάτων και ακουστικών μαθημάτων. υποχρεωτικό πιάνο. υποχρεωτική παρακολούθηση χορωδίας Προτεινόμενη παρακολούθηση συνόλων (σύνολα 4, jazz σύνολα 2) σε συνεργασία με το LCM προτεινόμενα Grades: 8 και performance diploma in popular music vocals Υποχρεωτική η παρουσία στις εξετάσεις προόδου του ωδείου, καθώς και τις συναυλίες του αναλόγου τμήματος.

Σημείωση:
Σε αυτό το επίπεδο ο σπουδαστής, έχοντας πλέον ολοκληρώσει το ύφος και ρεπερτόριο που του ταιριάζει και αποδίδει καλύτερα, και κατέχοντας μία δεξιοτεχνική τεχνική, προτείνεται, να προετοιμάσει την διπλωματική του συναυλία, προς αποφοίτηση, και απόκτηση του πτυχίου του Μοντέρνου Τραγουδιού, του Ωδείου.

Διδάσκοντες Καθηγητές

Lia Hide

Mοντέρνο και musical τραγούδι, songwriting

Ηλιάνα Τσακιράκη

Μοντέρνο & Metal Τραγούδι, Μονωδία

Νάσια Γκόφα

Jazz Vocals

Ειρήνη Κρανιώτου

Τραγούδι, Αρμόνιο, Πιάνο, Μονωδία, Φωνητική Αγωγή

Σύγχρονο Τμήμα

Οι σπουδές στο Σύγχρονο Τμήμα του Ωδείου Μουσική Πράξη βασίζονται στο συνδυασμό εξειδίκευσης (εξατομικευμένης διδασκαλίας) με την δυνατότητα εξάσκησης και σύμπραξης σε μουσικά σχήματα σπουδαστών της σχολής καθώς και τη συμμετοχή σε σεμινάρια και workshops από διακεκριμένους μουσικούς.