Μικτή Χορωδία

Η Μικτή Χορωδία του Ωδείου Μουσική Πράξη ξεκίνησε το 2003 ως μάθημα κορμού, στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών της τάξης Ανώτερων Θεωρητικών του κλασικού τμήματος.

Από το 2004, μετά από πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Νίκου Παναγιωτάκη, το μάθημα της χορωδίας έγινε υποχρεωτικό σε όλους τους τομείς σπουδών του Ωδείου.

Οι σπουδαστές από τον Κλασικό, Μοντέρνο και Jazz τομέα καθώς και από τον παραδοσιακό, έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο μεγαλύτερο μουσικό σύνολο του Ωδείου, όπου ο σπουδαστής καθώς δεν χρησιμοποιεί το όργανο-αντικείμενό του, συμμετέχει επί ίσοις όροις με όλους σε μία μουσική διαδικασία η οποία:

– χειρίζεται τη φωνή ως βασικό εφόδιο. Δεν χρειάζονται γνώσεις τραγουδιού, αλλά μέσα απ’ τη διαδικασία, όλοι μαθαίνουν τη βασική τεχνική της χρήσης της φωνής
– «συνθέτει» ένα ενιαίο πολυφωνικό όργανο, με ίση ευθύνη όλων των μελών, αναδεικνύοντας την ομαδική προσπάθεια
– βοηθά καθοριστικά στην κατανόηση των μουσικών συστατικών (ρυθμός, δομή, οργάνωση, μελωδία, αρμονία) με έμφαση στο τελευταίο (αρμονία, αντίστιξη)
– εκπαιδεύει όλες τις θεμελιώδεις ποιότητες ενός μουσικού, από την αντίληψη πολλών παράλληλων μουσικών γραμμών-θεμάτων έως την ανάπτυξη ικανότητας για backing vocals σε συγκροτήματα
– αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του λόγου στη μουσική
– δίνει ευκαιρία γνωριμίας με όλα τα μουσικά ιδιώματα

Στο πρώτο επίπεδο χορωδίας, προαπαιτείται να μπορεί ο σπουδαστής να αναγνωρίσει-αναπαράγει αυτό που ακούει. Το ρεπερτόριο βασίζεται σε αυτή τη συνθήκη και καλύπτει στυλ με χαρακτηριστικά -γνωστά- μοτίβα και μελωδίες. Pop, rock, jazz και soundtracks από ταινίες και musical. Καλλιεργείται η αίσθηση της αρμονίας και τεχνικές όπως beatbox κλπ.

Στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει πιο σύνθετη μουσική, βασισμένη στην αρμονία και αντίστιξη. Μουσικές από τις εποχές Αναγέννησης, Μπαρόκ, Ρομαντισμού κλπ, προϋποθέτουν γνώσεις σολφέζ και sight reading, ενώ κομμάτια από τη σύγχρονη εποχή απαιτούν γνώση αρμονίας και ρυθμική ικανότητα.

Η Χορωδία του Ωδείου Μουσική Πράξη αποτελείται κυρίως από μαθητές του Ωδείου, αλλά μπορεί επίσης να συμμετέχει όποιος αγαπά την χορωδιακή μουσική και διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των χορωδών είναι 25 ετών.

 

Την χορωδία διευθύνει ο ταλαντούχος συνεργάτης μας – μαέστρος Δημήτρης Κοσκινάς, με μεγάλη εμπειρία σαν χορωδός σε ελληνικά και όχι μόνο χορωδιακά σχήματα.
Εκτός των άλλων, έχει συνεργαστεί με τις Χορωδίες ΔΕΗ ΑΕ, FONS MUSICALS, Eklipsis, ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Με τους Μαέστρους Κωνσταντάρα Κωστή, Βασιλείου Νίκο, Καρυτινό Λουκά, Μυράτ Αλέξανδρο.
Έχει επίσης συνεργαστεί με την Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής (σύγχρονες και κλασικές όπερες, ορατόρια, καντάτες).

Έχει λάβει μέρος σε παγκόσμια χορωδιακά φεστιβάλ, σε συναυλίες σε Κύπρο, Αυστρία, Η.Π.Α, κ.ά.

Καλλιτεχνικά Υπεύθυνος της Χορωδίας είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου, συνθέτης, Νίκος Παναγιωτάκης.

Το Ωδείο Μουσική Πράξη με τη χορωδία, τα μουσικά σύνολα και το πολυδιάστατο πρόγραμμα σπουδών, καταθέτει μία ολοκληρωμένη πρόταση στην μουσική εκπαίδευση στοχεύοντας στην πολιτιστική καλλιέργεια, την ανάπτυξη της μουσικής αντίληψης καθώς και την επαγγελματική κατάρτιση των σπουδαστών του.

Τον Απρίλιο του 2017, η Χορωδία του Ωδείου Μουσική Πράξη έλαβε μέρος – για 1η φορά – στον 27ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΧΟΡΩΔΙΩΝ Χ.Ο.Ν 2017 και διακρίθηκε με την απονομή του Α’ Αριστείου!

Τον Νοέμβριο του 2019 έλαβε μέρος στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Artiva, που διεξάγεται στο Ναύπλιο, και κέρδισε το Αργυρό Μετάλλιο στην κατηγορία θρησκευτικής μουσικής, σε ένα απαιτητικό ρεπερτόριο.

Διδάσκοντες καθηγητές

Δημήτρης Κοσκινάς

Ηλεκτρική Κιθάρα, Χορωδία, Solfege

Το Ωδείο

Το Ωδείο Μουσική Πράξη, έχοντας από το 2000 εμπειρία στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης, έχει τη ευελιξία να αναπροσαρμόζει τα προγράμματα των σπουδών ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής, βασιζόμενο κυρίως στη συνεργασία με καθηγητές εξειδικευμένους στο αντικείμενό τους και με σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις.