Νίκος Παναγιωτάκης

Αρχική 5 Καθηγητές 5 Νίκος Παναγιωτάκης

Ο Νίκος Παναγιωτάκης είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Μουσική Πράξη. Διδάσκει Ανώτερα Θεωρητικά & Σύνθεση.

    

Σπουδές

Γεννήθηκε το 1963. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική μελετώντας κλασική κιθάρα. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Κώστα Κλάββα και σύνθεση με καθηγητή τον Θόδωρο Αντωνίου.

Το καλοκαίρι του 1995 παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων με καθηγητή τον M. Merlet με θέμα: ‘’ανώτερα θεωρητικά, ανάλυση, φούγκα από το Μπαχ στον 20ο αιώνα, μουσική δωματίου, ορχηστρική μουσική του 20ου αιώνα, σύγχρονη σύνθεση κι ενορχήστρωση’’. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης παιδικής χορωδίας με το Ν. Ευθυμιάδη και το 2001 master class διεύθυνσης χορωδίας με τον Peter Erdei (Kodaly Institute).

Επαγγελματική & Εκπαιδευτική Δραστηριότητα

Από το 1983 εμφανίζεται ως κιθαρίστας με διάφορα, jazz κυρίως, μουσικά σχήματα, ενώ έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο μουσικής Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Από το 1992, οπότε και ξεκίνησε τις σπουδές του στη σύνθεση, η δραστηριότητά του ως κιθαρίστα έχει σταδιακά περιοριστεί, ενώ εντείνεται η δραστηριότητά του στη σύνθεση. Οι πρώτες του συνθέσεις, κυρίως για θεατρικές παραστάσεις, έχουν εμφανιστεί ήδη από το 1988. Από το 1993 οι συνθέσεις του αλλάζουν μορφή μιας και με την καθοδήγηση του Θόδωρου Αντωνίου ξεκινά τις δημιουργικές του αναζητήσεις στον ήχο και τα μουσικά ρεύματα του 20ου αιώνα. Έκτοτε έχει γράψει πολλά έργα για σόλο όργανα, για μικρά σύνολα, σύνολα μουσικής δωματίου, έργα για ορχήστρα, κονσέρτα για βιολοντσέλο, πιάνο κ.ά. Το σεξτέτο του με τίτλο ‘’Βυθός’’ παρουσιάστηκε το 1998 στα εργαστήρια νέων συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στα πλαίσια του πανελλήνιου διαγωνισμού σύνθεσης στη μνήμη του Γ.Α. Παπαϊωάνου 1999 το κουαρτέτο εγχόρδων Νο 1 πήρε το 3ο βραβείο και παρουσιάστηκε στο Goethe Institute Athens από το Ελληνικό συγκρότημα σύγχρονης μουσικής της Ένωσης Ελλήνων μουσουργών. Τέλος το έργο ‘’Περιστροφές 1 και 2’’ για ορχηστικό σύνολο διακρίθηκε στο 17th Alea III International composition competition 1999 και παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 1999 στο Tsai Performance center στη Βοστόνη υπό τη διεύθυνση του Θ. Αντωνίου. Διάφορα άλλα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε συναυλίες ή έχουν ηχογραφηθεί.

Η σχέση του με τον εκπαιδευτικό χώρο είναι στενή μιας και διδάσκει ήδη από το 1986, ξεκινώντας ως καθηγητής μοντέρνας κιθάρας. Από το 1991 διδάσκει ανώτερα θεωρητικά. Διδάσκει επίσης jazz και αυτοσχεδιασμό.

Έχει συνεργαστεί με διάφορους εκπαιδευτικούς χώρους. Από το 1996 έως το 2009 συνεργάστηκε με το ‘’Κεντρικό ωδείο’’. Από το 1997 συνεργάζεται με το ‘’Ωδείο Αναγέννηση’’, ενώ από το 2002 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο ‘’Ωδείο Μουσικής πράξης’’. Από τον Ιανουάριο του 2000 έως το καλοκαίρι του 2006 είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση στο μουσικό τμήμα του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου. Στα πλαίσια της γενικότερης καλλιτεχνικής του ευθύνης ήταν η Μικτή τετράφωνη Χορωδία, το Φωνητικό σύνολο δωματίου η Ορχήστρα Πνευστών, σύνολα μουσικής δωματίου, καθώς και το πρόγραμμα σπουδών των μαθητών και των καθηγητών που δραστηριοποιούνται στο μουσικό τμήμα. Επίσης η καλλιτεχνική ευθύνη διαφόρων εκδηλώσεων, συναυλιών κλπ που διοργανώνει το μουσικό τμήμα την συγκεκριμένη περίοδο.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 δημιούργησε την ιδέα “music is…”

Από το 2004 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Καθηγητές

Δείτε όλους τους καθηγητές του Ωδείου Μουσική Πράξη.