Ειρήνη Κωνσταντινίδη

Αρχική 5 Καθηγητές 5 Ειρήνη Κωνσταντινίδη

Η Ειρήνη Κωνσταντινίδη διδάσκει Jazz Vocals & Jazz Impro for vocals, στο Ωδείο Μουσική Πράξη.

                 

Με τον λυρικό, εκφραστικό και εντυπωσιακά καθαρό ήχο της φωνής της, η Ειρήνη Κωνσταντινίδη έχει επιτύχει μια πολύ προσωπική και εκλεπτυσμένη ερμηνεία της τζαζ και έχει καθιερωθεί σαν μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες τζαζ τραγουδίστριες.

Το κοινό και ο Τύπος την ξεχωρίζουν ως την κρυστάλινη τζαζ φωνή που είναι πολύ συναρπαστική όταν αυτοσχεδιάζει! Η παιχνιδιάρικη και δημιουργική της προσέγγιση στον φωνητικό αυτοσχεδιασμό και στο τζαζ φρασάρισμα καθιστά τη μουσική της ερμηνεία ξεχωριστή. Το Scat (ο φωνητικός αυτοσχεδιασμός) της είναι σαν μια επέκταση της αφήγησης και της φαντασίας της. Προσεγγίζει τη τζαζ ως ένα δημιουργικό παιχνίδι, που αγαπά να παίζει, στο οποίο δεν περιορίζεται από τις δύσκολες αρμονικές προόδους ή τις απαιτητικές φόρμες, καθώς συχνά “προσκαλεί” και απολαμβάνει τέτοιες μουσικές προκλήσεις.

́Οταν ακούει κάποια μουσική σύνθεση που της προκαλεί το ενδιαφέρον, γράφει στίχους γι’ αυτήν, πατώντας ακριβώς πάνω στην μελωδία και δημιουργεί με την δική της ιστορία το προσωπικό της “αποτύπωμα”. ́Εχει “ντύσει” με τις λέξεις της πολλές πρωτότυπες τζαζ συνθέσεις αλλά και διάσημα jazz standards (του Wayne Shorter, του Bill Evans και άλλων), δίνοντάς τους μια φρέσκια προσέγγιση και ένα νέο νόημα, που κινητοποιεί τη σκέψη και τη φαντασία του ακροατή.

Οι στίχοι της Ειρήνης είναι καταθέσεις των προσωπικών της βιωμάτων και οι μουσικές που γράφει η ίδια προέρχονται από μελωδίες, που εμπνέονται ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια μιας απλής βόλτας στην πόλη. ́Ενας περίπατος, που καθαρίζει το μυαλό, αποτελεί έναν κενό καμβά για την Ειρήνη, πάνω στον οποίο σχεδιάζει τα μουσικά σκίτσα της. Οι συμπαίκτες της συμφωνούν ως προς την ευελιξία της να συνδυάζει έναν ντελικάτο αλλά και γεμάτο ήχο με μία χαρισματική παρουσία στη σκηνή. Είναι μια καλλιτέχνις που έχει κάτι να πει: που αγαπά την στιγμιαία ανάπτυξη και ανταλλαγή νέων ιδεών ενώ αυτοσχεδιάζει και αφήνεται ελεύθερη στη ροή της μουσικής όταν τραγουδά.

Σπουδές & Εκπαιδευτική Δραστηριότητα

Η Ειρήνη γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της, αρχίζοντας με μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών. Αργότερα φοίτησε στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Όντας μέσα στη μουσική όλη της τη ζωή και καθώς από τη φύση της είναι ένας χαρούμενος, δημιουργικός και περιπετειώδης άνθρωπος, σύντομα την κέρδισε η τζαζ και αποφοίτησε από το Τμήμα Τζαζ του Ωδείου Athenaeum στην Αθήνα το 2006 με βαθμό άριστα και πρώτο βραβείο στην Jazz vocal performance and improvisation. Είναι επίσης πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (Bachelor degree) και κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (Master degree) στο Τζαζ τραγούδι από το Royal Conservatoire της Χάγης στην Ολλανδία.

Ξεκίνησε να διδάσκει τζαζ το 2006 και άρχισε σταδιακά να δημιουργεί τη δική της μεθοδολογία για την διδασκαλία του τζαζ τραγουδιού και του φωνητικού αυτοσχεδιασμού. Παραδίδει ατομικά μαθήματα (με φυσική παρουσία ή online), προσφέροντας καθοδήγηση, που βασίζεται σε έναν εποικοδομητικό συνδυασμό αρχών κλασικού τραγουδιού και στοιχείων CVT (Complete Vocal Technique). Δύο ισχυρές βάσεις τεχνικής που βοηθούν κάθε μαθητή να φτάσει στο μέγιστο των φωνητικών δεξιοτήτων του.

Επιπλέον, προσφέρει ατομικά ή ομαδικά μαθήματα τζαζ φωνητικού αυτοσχεδιασμού, εμβαθύνοντας στην τεχνική του φρασαρίσματος (phrasing) και του scat singing και εστιάζοντας στην ανακάλυψη του προσωπικού στυλ και στην εξέλιξη της μουσικής προσωπικότητας για κάθε έναν από τους μαθητές της. Αυτή τη στιγμή διδάσκει Τζαζ τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Μουσικής Πράξης, στην Αθήνα.

Ως παιδαγωγός της τζαζ, φιλοδοξεί να μεταφέρει το πάθος της για το τραγούδι, την τεχνική της φωνής, τον αυτοσχεδιασμό και την στιγμιαία δημιουργικότητα στους νεους τραγουδιστές που επιθυμούν να εμβαθύνουν στη τζαζ.

Καλλιτεχνική Δραστηριότητα

Εχει εμφανιστεί στους πιο διάσημους χώρους-σκηνές που φιλοξενούν τη τζαζ μουσική και στα σημαντικότερα τζαζ φεστιβάλ στην Ελλάδα (Athens Technopolis Jazz Festival 2015, Tinos Jazz Festival 2014, κλπ) καθώς και σε φεστιβάλ και jazz club της Ολλανδίας. ́Εχει επίσης συνεργαστεί με την Big Band του Δήμου της Αθήνας, με την Ολλανδική Metropole Orchestra Academy και με όλους σχεδόν τους κορυφαίους μουσικούς της ελληνικής καθως και της Ολλανδικής τζαζ σκηνής, στα διάφορα JAZZ BOUND project, που έχει κατά καιρούς δημιουργήσει: jazz bound
ντούετα με κοντραμπάσο ή πιάνο, τρίο με κιθάρα και σαξόφωνο ή πιάνο και κοντραμπάσο, καθώς και αφιερώματα στον Thelonious Monk, στον Wayne Shorter και συμμετοχές σε tribute bands παίζοντας τη μουσική του Horace Silver.

Το project της THE WONDERFALL QUARTET, το 2010, αποτέλεσε το όχημα της Ειρήνης για να εισαχθεί στο χώρο ως μια ξεχωριστή φρέσκια φωνή και να εδραιώσει τον ήχο της στην ελληνική τζαζ σκηνή και δισκογραφία. Το κουαρτέτο κατόρθωσε να τραβήξει την προσοχή των ΜΜΕ και να παίξει ζωντανά τη μουσική του σε εκπομπές
της ΕΡΤ στην Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο. Και τα δύο άλμπουμ τους έτυχαν σημαντικής προβολής στα ΜΜΕ και σημείωσαν πωλήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το δεύτερο άλμπουμ του γκρουπ με τίτλο HORIZON (Απρίλιος 2014) απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και ψηφίστηκε ως το καλύτερο ελληνικό τζαζ άλμπουμ του 2014, στην προτίμηση των κριτικών, στα πλαίσια της διαδικτυακής πύλης JazzOnLine.gr. Το κουαρτέτο ψηφίστηκε επίσης ως το καλύτερο ελληνικό τζαζ γκρουπ του 2014.

Η έμφυτη περιέργεια και το λεγόμενο growth mindset της Ειρήνης την οδήγησαν να κάνει ένα διάλειμμα από την καριέρα της στην πατρίδα της και να ακολοθήσει τα όνειρά της στο εξωτερικό, επεκτείνοντας τον ορίζοντά της και τα ακαδημαϊκά της διαπιστευτήρια. Ζώντας στην Ολλανδία για τέσσερα χρόνια από το 2016, ολοκλήρωσε το Master in Jazz Vocals στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης (Royal Conservatoire of The Hague – Μάιος 2018) και συνεργάστηκε ως τραγουδίστρια και στιχουργός με το γκρουπ Nomadic Treasures. Το ντεμπούτο άλμπουμ του γκρουπ ηχογραφήθηκε στην Ιταλία τον Ιανουάριο του 2018 και κυκλοφόρησε από την ιταλική δισκογραφική εταιρεία A.MA Records τον Απρίλιο του 2018.

Παράλληλα άρχισε να γράφει τα δικά της τραγούδια, τα οποία αντανακλούν την κομψή τζαζ προσωπικότητά της και το πλούσιο φωνητικό της καλειδοσκόπιο. Ο καρπός αυτού του εσωτερικού δημιουργικού “ταξιδιού” ονομάστηκε “Little Confessions” και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην μεταπτυχιακή της συναυλία αποφοίτησης και αργότερα ως ολοκληρωμένο μουσικό πρότζεκτ στο Summertime Festival της Χάγης (2018).
Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020 η Ειρήνη δημιούργησε το νέο Ελληνικό τζαζ γκρουπ της και ηχογράφησε τον Νοέμβριο του 2020 το πρώτο της αμιγώς προσωπικό άλμπουμ με τίτλο “Nothing to Lose”, στο Sierra Studios της Αθήνας. Δίνοντας την αίσθηση ενός προσωπικού ημερολογίου, περιέχει original συνθέσεις και ξεδιπλώνει την χαρούμενη προσωπικότητα και την τζαζ φινέτσα της Ειρήνης. Με το νέο αυτό άλμπουμ η Ειρήνη επανασυστήνει την τζαζ φωνή της στο κοινό, με την δική της υπογραφή ως τραγουδίστρια, συνθέτις και παραγωγός.

Καθηγητές

Δείτε όλους τους καθηγητές του Ωδείου Μουσική Πράξη.